9.1.17

Kopi luwak - cibetková káva

Znáte pojem cibetková káva - kopi luwak? Pili jste ji někdy? V čem se liší od "normální" kávy, jakou má chuť? Proč je tak zajímavá a rare? Pouhých 50g této kávy v ČR seženete za necelých 700,-. 



Kopi luwak


Jedná se o cibetkovou kávu, která vznikla na Filipínách a je brána jako národní bohatství. Kopi v indonéštině znamená káva a luwak cibetka.

Cibetka, jinak řečeno ovíječ skrvnitý (anglicky civet cat, latinsky paradoxurus hermaphroditus) je šelma, která je podobná kočce.




Kde a jak vzniká kopi luwak


V současnosti se plantáže s kávovníky nachází převážně na ostrovech Bali, Sulawesi, Lampung, Sumatra i na Javě.

Cibetky jsou noční šelmy, živí se hmyzem, hlodavci, tropickými plody a mimo jiné zralými plody kávovníku. Kopi luwak je tedy zpracována z trusu cibetek a to hlavně cibetek palmových. Tyto šelmy dokáží natrávit pouze slupku z kávové třešně a zrna samotná vyloučí přirozenou cestou. Samotná myšlenka - sběr trusu s kávou - prý patří k indonéské kultuře, nic nepřijde na zmar.
Existují sběrači, kteří cíleně hledají jejich trus a vybírají kávová zrna, která následně putují do pražíren.



Chuť
Pokud nepatříte mezi ty, kterým se hnusí pouhá představa popíjení něčeho, co prošlo trávicím traktem šelmy divoké, mohlo by vás lákat tuto kávu ochutnat. Jak popisují chuť odborníci přes kávu? 
Cibetková káva je prý více olejnatá se silnějším aroma. Káva je jemnější a není tak hořká jako "normální". Důvod pro to je ten, že v žaludku cibetek dochází k fermentaci zrn, které tímto procesem ztrácí danou hořkost. Někteří lidé tvrdí, že důvod, proč je cibetková káva tak výborná je ten, že cibetky si vybírají jen ty nejzralejší plody. Jiní zase přirovnávají chuť kávy k hořké čokoládě nebo švestkám. 



Cena kopi luwak

Tento druh kávy je velice vzácný a vyhledávaný, patří mezi nejdražší kávy na světe. Za jeden kilogram této kávy zaplatíte klidně i přes deset tisíc korun. Lidé na Filipínách si tento poklad střeží a velice si ho váží, proto také ročně vyprodukují "jen" půl tuny kopi luwak.


Peníze vs zvířata


Jako ze všechno se stal pouhý business. Dříve tomu bylo tak, že sběrači chodili v noci po horách, hledali v křoví a všemožně jinde cibetčí trus, který následně zpracovali. Ovšem objevilo se pár "chytrých hlav", které napadlo využít cibetku jako stroj na výrobu kávy. Dnes je tedy velký problém s chováním cibetek v zajetí, které žijí v miniaturních klecích, kde dostávají k jídlu hlavně plody z kávovníků. Pro obchodníky s kopi luwak to zní jako perfektní nápad ovšem ochránci zvířat se bouří. A to je podle mě dobře.

Přiložím odkaz, kde si o této problematice můžete přečíst více. Kopi luwak vs PETA






Certifikát pravosti


Existují certifikáty pravosti kávy a také certifikáty o tom, že pro kávu, kterou si kupujete nebyly žádné cibetky drženy v zajetí. Ovšem jak jistě víte, tak ani s těmi certifikáty to není nikdy tak úplně stoprocentní. Stejně jako jsou lidé schopni založit "farmy" pro cibetky, jsou schopni zfalšovat certifikáty.



Názor si na to udělejte každý sám. Jestli stojí za to ochutnat tuto specialitu a nebo vám to přijde proti srsti. Jestli už jste někdy cibetkovou kávu pili, tak mi dejte vědět jaká byla. 
Slyšeli jste někdy o sloní kávě? A ano, je to hodně podobné jako té od cibetek...

A. 



Žádné komentáře:

Okomentovat