3.1.17

EXpresso neexistuje

Většina z nás se dost možná považuje za milovníka kávy.
Však to znáte, první věc na kterou ráno myslíte, když se probudíte je ta, až ucítíte tu božskou vůni čerstvě namleté kávy. Vytáhne Vás to z postele a najednou zapínáte kávovar, zamknete páku a necháte si připravit dokonalé espresso. Někdy si našleháte mléčnou pěnu a užijete si dokonalé cappuccino. 
Jindy máte chuť na něco obyčejnějšího a jednoduššího, třeba french press nebo chemex.  
Nejlepší je ovšem vždycky ten první lok, který je tak dokonalý, že Vás to vystřelí do jiné dimenze. (Pokud tohle u kávy neprožíváte, něco děláte špatně).



Ať už si zvolíte jakýkoliv způsob přípravy tohoto lahodného nápoje, Váš den potom začíná naprosto dokonale a dočista zapomenete na to, že Vás čeká náročný den. V okamžiku potřeby přes den pravidelně doplňujete dávky kofeinu a jste spokojení. 

Bohužel dost lidí považuje za dobrou kávu rozpustnou instantní směs, která jen hodně z dálky připomíná kávu. Takový člověk si vezme svůj hrnek do kterého nasype x gramů této směsi a zalije ji vroucí vodou, do které následně nasype minimálně 4 lžičky cukru a nalije ledové mléko z lednice. Jinak se totiž tento nápoj pít nedá. Nezlobte se na mě, ale tohle je barbarství. 

Je zde ještě jedna skupina lidí, kteří milují "turka". Použijí namletou kávu ze supermarketu, která se většinou skládá jen z robusty, která byla upražená - spíš spálená- před pár měsíci a její expirace je skoro do konce světa. Pár lžiček této kávy zalijí vroucí vodou a náramně si pochutnávají. 
Nechci nikoho soudit nebo mu dokonce kazit jeho představu o dokonalé kávě. Víte jak se to říká, proti gustu...

Ovšem existuje minimálně jedna věc, která mě dokáže naštvat. Vlastně tady je stručný seznam. 

1. Když si nějaký výše zmíněný milovník kávy v kavárně objedná rozpustnou kávu
V momentě, kdy zjistí, že nic takového v dobré kavárně nemají, tak se ohromně naštve a znechuceně odchází domů, kde si uvaří svou milovanou Jihlavanku nebo jinou podobně chutnou ňaminu. 

2. Bezkofeinová káva v kavárně
K tomu asi není potřeba nic víc dodávat. Proč by si někdo dával kávu bez kofeinu. 

3. EXpresso, prso s mlíkem, to malý presíčko s mlíčkem a tak podobně
Věřím, že to každý moc dobře zná a alespoň jednou to někdy někde slyšel, nebo to sám řekl, či stále říká. Pokud patříte mezi lidi, kteří to stále říkají, tak přestaňte, HNED. 
Ve slově espresso NENÍ žádné X
Je to tak prosté! Nebojte se proto prosím použít celé slovo a vyslovit ho pěkně nahlas. 
Představte si modelovou situaci: 
Jste ve své oblíbené kavárně a chcete si objednat nějaký to prso s mlíkem, ale teď už víte, že presso nebo pressíčko či dokonce eXpresso neexistuje. Takže, z plna hrdla řekněte, že prosíte jedno ESPRESSO, tak jak to právě čtete. Nestyďte se a prostě to řekněte, děkuji. Všichni vyhrajeme.

4. EXpresso mačiáto
To ovšem není vše. Když už jsme se dostali společně přes espresso, následuje daleko náročnější kalibr a to sice espresso macchiato. Tak teda, není to "mačiáto" ani "mečijejtou" a jiné slovní patvary. Je to naprosto jednoduché, zkuste si příště objednat "makiáto". Díky moc. 

Poznámky pod čarou - espresso macchito nené cafe latte. Jedná se o espresso o obsahu 25 - 30 ml kávy, ktreré je na vrchu doplněné o mléčnou pěnu. Proto se prosím nedivte, že když si objednáte "mačiáto", tak se Vám na stole neobjeví "třívrstvé latíčko". 

5. Latte art
Spousta lidí si myslím, že latte art se kreslí jenom na cafe latte. 
Abych mohla pokračovat dál, musím vysvětlit teorii spousty lidí. A to sice tu, že podle nich správné"latéčko" nebo taky "latíčko" musí být ve vysoké sklenici a musí mít tři vrstvy. Horké mléko, shot espressa ve středu a na vrchu suchou přešlehanou mléčnou čepici. 
Nastává zásadní problém, v tomto okamžiku jsou lidé se svou ideou o tříbarevném "latéčku" dočista zmateni. Do tohoto skleněného obra se přeci nedá kreslit. A nedej bože, když se třeba objeví latte art na cappuccinu. To už máme dočistý guláš. 
Jak to tedy je? Latte art je kreslení mlékem, které je našlehané do mikro pěny a pomocí ní se vytvářejí obrázky v espressu apod. 
Latte - mléko
Art - umění.
Takhle jednoduché to je. 

To by pro začátek mělo stačit. 
Mějte se krásně a pamatujte, 

Život je příliš krátký na to, abychom pili špatnou kávu

A. 


Žádné komentáře:

Okomentovat