6.1.17

Arabika vs. robusta


Když jsou jednou kávová zrna upražena, tak je velmi obtížné pouhým pohledem poznat rozdíl mezi arabikou a robustou. Celkem existuje přes 6, 500 druhů kávy. Jsou dvě nejznámější "skupiny", do kterých můžeme kávu dělit. Arabika nebo robusta. Jaký je mezi nimi rozdíl, jak se liší v chuti a který druh je lepší? 






Arabika 

Arabiková zrna mají obecně sladší a jemnější chuť s ovocnými a květinovými tóny. Mají vyšší aciditu s vinnou chutí, která je charakteristická pro kávu s perfektní kyselostí. 

Arabika roste v Africe a Papua Nové Guinee, ale převážně v Latinské Americe. Například Etiopie je obzvlášť produktivní stát a pochází odtud nejvíce kávových specialit. V kávě z Etiopie je vždy bohaté aroma a intenzivní chuť. Etiopie je někdy považována za "matku" arabiky. Například v Columbii se produkují pouze arabiková zrna. Některé země jako Brazílie a Indie produkují arabiku i robustu. 


Robusta

Robusta naproti tomu obsahuje dvakrát více kofeinu a má silnější, hořkou chuť. V chuti se potom odráží spíše tóny slámy, cedrového dřeva, koření a tabáku. Někdy mají arašídovou pachuť a podřadnou chuť v porovnání s arabikou. 
Některá robustová zrna jsou ale naopak velmi kvalitní a jsou používána do espresso směsí pro jejich hlubokou chuť a dobrou cremu. 
Robusta je méně náročná na pěstování, může růst v nižších výškách než arabika a je odolnější proti škůdcům a povětrnostním podmínkám. Kávovník robusty produkuje plody daleko rychleji než arabika, která potřebuje několik let k dozrání. Úrodnost robusty je tedy vyšší a častější. 
Robusta rostě výhradně na východní hemisféře, primárně v Africe a Indonésii. 

Arabiková zrna tedy samozřejmě vycházejí dráž. Proto ve většině supermarketů seženete hlavně zrna robusty a nebo levné instantní směsi, které jsou určitě z robusty. To se ale většinou nikde nedočtete. Samozřejmě při troše hledání můžete v obchodech najít kávu, která nese název 100% arabika, což nemusí znamenat, že je to dobrá káva. Z etikety se nedozvíte z jaké země káva pochází, kdy byla upražena a jak moc silně, popřípadě namleta. (Pozn. nekupujte si namletou kávu a radši si ji umelte doma těsně před použitím. O tom ale jindy).  


Ve finále to je volba každého z nás jestli si chceme připlatit pár korun za dobrou kávu. Možností je spousta, podívejte se na internet a třeba objevíte lokální pražírny ve vašem městě/okolí, nebo jestli zajdete do svého oblíbeného coffee shopu či kavárny a koupíte si kávu přímo tam. Nestyďte se o kávě mluvit, když už jste jednou v kavárně, tak určitě potkáte lidi, které to taky zajímá a nebo tomu rozumí. 

Zkuste změnu a upusťte od zaběhlého rituálu, přestaňte si kupovat instantní směsi, které na sobě hrdě nesou nápis káva ačkoliv chuť tomu neodpovídá. 


A. 


Žádné komentáře:

Okomentovat